Tystaste Robotdammsugarna

Robotdammsugare är ett mycket bekvämt hjälpmedel när det kommer till att hålla rent hemma. Men många av robotdammsugarna för ett väldigt oväsen, som många gånger gör att man inte vill vistas i samma rum som dem medan de går. Med en tyst robotdammsugare får man en helt annan upplevelse, och man kan köra robotdammsugaren oavsett om man är i samma rum, det är sent eller om barn ligger och sover. Vi har gått igenom och analyserat ett stort antal robotdammsugare. Utifrån detta har vi kunnat sammanställa en topplista över de tystaste robotdammsugarna sett till ljudnivå i decibel. Läs vidare för att ta reda på vilka robotdammsugare som är tystast.

Lista sammanställd i november 2023

Robby Lindhaus
54 dB
Eufy Robovac G10 Hybrid
55 dB
-> SE PRIS
Mamibot Vslam
55 dB
-> SE PRIS
Eufy RoboVac L70 Hybrid
57 dB
-> SE PRIS
Roborock S6
58 dB
-> SE PRIS
Zaco V5s Pro
60 dB
-> SE PRIS

Så har vi sammanställt vår lista över de tystaste robotdammsugarna

Vi har använt oss av information från webbshoppar, prisjämförelsesajter och tillverkare av robotdammsugare. Vi har gått igenom och kontrollerat informationen om ljudnivå i dB för ett mycket stort antal robotdammsugare. I många fall uppges olika information om ljudnivå för samma robotdammsugare hos olika aktörer, är denna information oklar har vi uteslutit dessa robotdammsugare. Vidare har vi inte listat sådana produkter som utgått eller som inte säljs hos webbshoppar i Sverige.

Vilken är den vanligaste ljudnivån för robotdammsugare?

Efter att vi analyserat de bästsäljande och mest populära robotdammsugarna på marknaden så kan vi konstatera att ljudnivån för dessa befinner sig inom intervallet 65-68,5 dB. Det här är inte en nivå som är skadlig för hörseln men samtidigt inte heller en nivå som är behaglig att vistas kring. Är du på något sätt känslig för ljud lär du sannolikt uppleva den här ljudnivån som störande.

Fördelarna med en tyst robotdammsugare

Eftersom robotdammsugare körs automatiskt med en låg hastighet så brukar det ta ganska lång tid att köra varje pass. Ger den ifrån sig ett högt ljud finns alltså risken för att man själv störs av det när man vistas i hemmet, alternativt att den stör grannar under den långa tiden som den körs.

De flesta populära robotdammsugare är dessutom på grund av sin ljudnivå omöjliga att köra på kvällen. Detta på grund av att de stör barn i hushållet eller grannar som sover och att det blir ganska störande för en själv.

Fler tips

  • Många äldre modeller av robotdammsugare låter betydligt mer än de nyare. Störs man mycket på sin befintliga robotdammsugare kan det vara aktuellt att byta upp sig till en ny.
  • Många av de lite mer avancerade modellerna av robotdammsugare har olika program och nivåer för sugkraft. Här kan man ofta ställa in en lägre sugkraft som även har en lägre ljudnivå. Eventuellt kommer robotdammsugaren inte suga upp smutsen lika effektivt, men man får en betydligt lägre ljudnivå medan den går.
  • En robotdammsugare som inte underhålls för med tiden mer oväsen. För att ens robotdammsugare ska vara så tyst som möjligt bör man regelbundet rengöra hjulen, borstarna, filtren med mera.