Stekpannor som tål maskindisk/går att diska i diskmaskin

Stekpannan är definitivt en av de krångligaste sakerna att diska i köket. Det tar både lång tid och inte sällan behöver man diska om den, för att fett eller dålig lukt blivit kvar i den. Att ha en stekpanna som går att diska i diskmaskin är därför mycket bekvämt och sparar en hel del tid. På den här sidan har vi letat fram ett flertal stekpannor som är diskmaskinssäkra, det vill säga går att diska i diskmaskin.

Smeg CKFF2601BLM
-> SE PRIS
Scanpan Impact Stekpanna
-> SE PRIS
Demeyere ProLine Stekpanna 28cm
-> SE PRIS
Satake Stekpanna 28cm
-> SE PRIS
GreenPan Barcelona Stekpanna 28 cm
-> SE PRIS
Eva Trio stekpanna keramisk 28 cm
-> SE PRIS
Tefal Jamie Oliver Cook’s Classics 24 cm
-> SE PRIS

Vilka stekpannor tål maskindisk och vilka tål det inte?

Det som ofta är känsligt för maskindisk i en stekpanna är beläggningen som stekytan är belagd med. Ofta är denna yta belagd med någon form av non-stick eller teflon som helt enkelt far illa av att diskas i diskmaskin. Det är dock ingen regel, vissa teflonpannor tål diskmaskin, även om det är lite ovanligare.

Stekpannor i gjutjärn

Gjutjärnsstekpannor ska man aldrig diska i diskmaskin eftersom de fungerar lite annorlunda än stekpannor med beläggningar. I en gjutjärnspanna bildas en naturlig beläggning av fettet man använder när man steker, denna beläggning förstörs av både diskmedel och maskindisk. Det finns dock vissa gjutjärnsstekpannor som har en konstgjord non stick-beläggning. Dessa går ibland att diska i maskin.

Gäller även stekpannor i kolstål

Stekpannor i kolstål fungerar på ungefär samma sätt som stekpannor i gjutjärn, med en fettbeläggning som över tid bränns in i pannan. Dessa går därför aldrig att diska i diskmaskin.

Stekpannor i rostfritt stål är ett bra val för maskindisk

Ett säkert kort när det kommer till diskmaskinssäkra stekpannor är att välja en stekpanna i rostfritt stål. Dessa stekpannor är normalt sett fria från beläggningar och innehåller inget annat än just rostfritt stål. Därför är de flesta stekpannor i rostfritt stål 100% säkra och godkända för att diska i diskmaskin, utan att ta någon som helst skada eller förkorta livslängden på dem.

Keramiska stekpannor tål ofta maskindisk

Keramiska stekpannor, som har en beläggning i keramik istället för teflonpannor vars beläggning är plastbaserad, tål i många fall maskindisk. Den keramiska beläggningen är helt enkelt lite tåligare och far inte illa av maskindisk på samma sätt som plastbaserade non stick-beläggningar. För vissa keramiska stekpannor har vi sett att tillverkaren ger fritt fram för maskindisk, för andra ger tillverkaren vägledningen att maskindisk fungerar men handdisk förlänger livslängden.

Stekpannor i teflon

När vi kontrollerat vilka typer av stekpannor som tål maskindisk så har vår upplevelse varit att teflonpannor tål maskindisk i minst utsträckning. Det finns dock ett antal teflonpannor som tål att diskas i maskin, varav en du hittar i produktlistan på denna sajt. För ett stort antal teflonpannor ger även tillverkaren vägledningen att de går att diskas i maskin men får en längre livslängd om de diskas för hand.

Sammanfattning

För stekpannor i de flesta material finns det något märke eller någon modell som tål maskindisk. Men vad vi kan konstatera efter att ha fördjupat oss på området är att en stekpanna i rostfritt stål är ett säkert kort för dig som vill diska stekpannan i diskmaskin.