Snabbaste Elsparkcyklarna

-Lista över de snabbaste elscootrarna

Teknikutvecklingen inom elsparkcyklar har gått mycket snabbt. Och idag är det många elsparkcyklar som når häpnadsväckande hastigheter. På den här sidan har vi letat fram och sammanställt de elsparkcyklar som går allra snabbast. Lite längre ner på sidan så hittar du även en generell guide till elsparcyklar och deras hastigheter. Läs vidare för att ta reda på vilken elsparkcykel som är snabbast!

Lista uppdaterad i oktober 2023

Vsett 11+
Topphastighet 100 km/h
-> SE PRIS
Segway Ninebot Kickscooter GT2P
Topphastighet 70 km/h
-> SE PRIS
Lyfco 3000W Premium
Topphastighet 60 km/h
-> SE PRIS
Nitrox 2000W
Topphastighet 50 km/h
Nitrox 1600W
Topphastighet 50 km/h
-> SE PRIS

Så har vi gjort sammanställningen

Källan till informationen vi sammanställt ovan är några av de ledande prisjämförelsesajterna och webbshopparna på området. Vi har endast listat de elscooters där vi kunnat verifiera hastigheten, där två olika parter har skrivit samma hastighet, alternativt att vi kontrollerat den hos tillverkaren. Vidare har vi endast listat de produkter som går att köpa i Sverige och har därför sållat bort sådana produkter som utgått eller som inte säljs i svenska butiker.

Elsparkcyklarna i listan får inte köras på allmän väg – detta säger lagen

För att en elsparkcykel ska få framföras på allmän väg får den ha en maxhastighet på 20 km/h och inte ha en effekt på mer än 250W. De elsparkcyklar som får köras på allmänna vägar ska köras på samma sätt som en vanlig cykel, det vill säga i cykelbanor och inte på gångbanan. Elsparkcyklarna i listan kvalar således inte in för att kunna köras på allmänna vägar. Elsparkcyklarna som vi listat ovan är alltså anpassade för att köras på banor eller på privat mark.

Det finns endast ett fåtal modeller av elsparkcyklar som klassificeras som mopeder och därmed får ha en högre hastighet, dessa elsparkcyklar kallas ibland för ”fatbikes”.

Vanligaste hastigheterna för elsparkcyklar

Bland de mest populära elsparkcyklarna på marknaden, som inte får köras på allmän väg så uppnår de flesta hastigheter på någonstans mellan 20-30 km/h.

Säkerhetsrisk att köra elsparkcykel i höga hastigheter

Vad man vidare bör tänka på är att väldigt få av elsparkcyklarna är anpassade för att köra i snabba hastigheter. Varken hjul, ramar, dämpning eller batteri är dimensionerade eller anpassade för att köra i höga hastigheter. Här listar vi därför några egenskaper som kan vara bra när man ska välja en elsparkcykel för höga hastigheter:

  • Tyngre vikt
  • Så breda och stora hjul som möjligt
  • Stort batteri
  • Hjul med rejäl mönstring för bra fäste

Räckvidden blir betydligt lägre vid topphastigheten

De flesta tillverkare har räknat fram en normal räckvidd per laddning för sina elsparkcyklar. Man kan dock förvänta sig att denna räckvidd blir betydligt kortare när man kör elsparkcykeln i topphastigheten.

Få elsparkcyklar klarar uthålligt höga hastigheter

De flesta elsparkcyklar med väldigt höga topphastigheter är inte heller byggda för att uthålligt kunna åka dessa hastigheter under en lång tid. Istället brukar topphastigheten kunna uppnås under en kort stund, genom att man använder sig av en turbofunktion för elsparkcykeln, som gör att den kan köras med hög hastighet under en kort stund.