Spolbara Våtservetter

De allra flesta våtservetter ska absolut inte spolas ned i toaletten, då de innehåller plast, kemikalier och kan orsaka stopp i avloppet. Men ett fåtal produkter på marknaden är spolbara, de löses upp i vatten på samma sätt som toapapper och går därför att spola ned. På den här sidan guidar vi dig till de spolbara våtservetter som finns, hur de fungerar och var de går att köpa.

ECO by Naty Spolbara Våtservetter
-> SE PRIS
Kandoo Aquas Flushable Wipes
-> SE PRIS
Dymacare Spolbara Våtservetter
-> SE PRIS

Fördelar med att använda spolbara våtservetter?

Att använda våtservetter är generellt sett något som underlättar att hålla rent och en bra hygien, både för barn och vuxna.

Spolbara våtservetter är i synnerhet praktiska för den som har små barn hemma, men kan vara till stor användning även för vuxna. De spolbara våtservetterna riktar sig kanske extra mycket till den som har för vana att använda våtservetterna i samband med blöjbyte på barn eller i samband med toabesök. Istället för att då behöva slänga våtservetterna i en spotunna bredvid, något som orsakar dålig lukt och kräver regelbunden tömning, så kan man istället smidigt och hygieniskt spola ned den använda våtservetten.

I och med att spolbara våtservetter endast innehåller naturliga och biologiskt nedbrytbara ingredienser så är det också ett bättre val både för den egna huden, men naturligtvis också för miljön.

Vilka våtservetter går att spola ned?

Att våtservetter är biologiskt nedbrytbara eller komposterbara betyder inte att de går att spola ned. På samma sätt som att fel typ av papper kan orsaka stopp i avloppet, såsom nedspolning av hushållspapper kan även nedspolning av fel typ av biologiskt nedbrytbar våtservett snabbt orsaka stopp i avloppet. För att en våtservett ska gå att spola ned och lösas upp i vatten och inte orsaka stopp krävs det en speciell typ av sammansättning av växtbaserade fibrer som snabbt löses upp i vatten.

Vad innehåller spolbara våtservetter?

De flesta spolbara våtservetterna innehåller någon typ av vattenlöslig växtbaserad fiber. Därefter kan de spolbara våtservetterna innehålla olika typer av ingredienser, men vi har till exempel noterat aloe vera-vatten, kamomillvatten och citronsyra som vanliga ingredienser.

Vilka spolbara våtservetter är bäst?

Vi har än så länge inte testat några av de spolbara våtservetterna själva. Vi kan dock konstatera att de spolbara våtservetter som har högst kundbetyg i Sverige är Eco by Natys spolbara våtservetter som i skrivande stund fått det samlade betyget 4,3 av 5 hos Amazon Sverige.

Pris jämfört mot vanliga våtservetter

Spolbara våtservetter är betydligt dyrare än vanliga våtservetter i plast eller syntetiska material. Man får många gånger räkna med att betala mellan 2-3 gånger priset. Det kan dock tänkas vägas upp av den mycket smidigare upplevelsen och att man gör ett bättre miljöval.

Certifieringar att leta efter på spolbara våtservetter

För att en våtservett ska vara ok att spola ned vill man även försäkra sig om att den kan brytas ned på ett bra sätt i sötvatten. Detta kan man bland annat kontrollera genom de spolbara våtservetternas certifieringar. En certifiering som styrker just detta är OK biodegradable WATER. Man kan vidare hålla utkik efter en Ecocert Cosmos Organic-certifiering, den garanterar till exempel att 99% av ingredienserna har naturligt ursprung.