Elektrisk Kastrull – Koka Nudlar, Pasta, Ägg och Gröt utan Spis!

Ett relativt nytt fenomen i Sverige är så kallade elektriska kastruller. De elektriska kastrullerna har använts länge i Asien men har alltså nu även börjat säljas i Sverige. En elektrisk kastrull kräver ingen spis utan värms upp via anslutning till ett eluttag. Det passar perfekt för studentrummet, det tillfälliga köket, sommarstugan eller båten. Nedanför hittar du ett urval av elektriska kastruller samt en guide till hur de fungerar!

Zerodis Elektrisk Kastrull

Den här elektriska kastrullen från Zerodis rymmer 1,8 liter och den går att använda både till att steka, ånga och koka mat i. Totalt har den sex olika matlagningsfunktioner och den har även en funktion för värmehållning av maten efter det att den tillagats.

Den är utrustad med en keramisk non stick-beläggning vilket gör att man kan laga mat i den utan att det fastnar. Tillsammans med Zerodis Elektriska Kastrull medföljer det även en skrubbsvamp och en träspatel. Du ansluter den elektriska kastrullen till eluttaget där du vill använda den, sedan är det bara att köra igång!

Naroote Elektrisk Kastrull

Narootes Elektriska Kastrull har en kapacitet på 3,5 liter, vilket rymmer ganska mycket mat. Kastrullen är utrustad med en keramisk yta på insidan vilket hindrar mat från att fastna i den, samtidigt som den tål höga temperaturer. Den är lättanvänd och ställs in via reglaget framtill på kastrullen. Med hjälp av reglaget kan man ställa in tre olika temperaturlägen som ger allt ifrån låg till hög värme. Det gör att du kan använda den till att steka såväl som att koka eller ångkoka din mat.

Designen är lite annorlunda, den här elektriska kastrullen påminner mer om en klassisk gryta med två rejäla handtag på sidorna och ett genomskinligt lock. Det är något som också gör den snygg att servera ur.

Rongm Elektrisk Kastrull

Rongms Elektriska Kastrull är den minsta av de elektriska kastrullerna i vår sammanställning, med en kapacitet på 1,2 liter. Det gör att den passar bra för ensamhushållet eller för dig som ska ta den med dig på resan.

Rongm Elektrisk Kastrull är lättanvänd, man stoppar i kontakten och reglerar sedan värmen via vridreglaget på den elektriska kastrullens handtag. Locket är tillverkat i glas vilket gör att du har full koll på maten som tillagas inuti. På locket sitter ett handtag i hårdplast som gör att du kan ta tag i det utan att du bränner dig.

För vem lämpar sig en elektrisk kastrull väl?

Det enda som en elektrisk kastrull kräver för att man ska kunna använda den är ett eluttag. Med en elektrisk kastrull kan du därför laga mat var du än befinner dig, där det finns anslutning till elnätet. I Asien har det länge varit väldigt populärt bland studenter för att kunna laga mat inuti det stora antalet studentrum utan eget kök. Man kan då laga en hel del enklare maträtter inne på sitt eget studentrum, utan att behöva använda det gemensamma köket.

De är även mycket användbara i provisoriska kök och utrymmen. Till exempel i byggboden, på husvagnssemestern eller i sommarstugan som saknar ordentligt kök. Användningsområdena är helt enkelt väldigt många. Vi kommer kontinuerligt att uppdatera denna guide i takt med att fler elektriska kastruller lanserar i Sverige.

Köptips

Om du hittat en elektrisk kastrull som du gillar behöver du kontrollera att den har en kontakt som passar svenska eluttag. Detta gör du genom att kontrollera i produktbeskrivningen att den har en så kallad EU-kontakt, vilket de allra flesta återförsäljare specificerar om den har det.

Vad kan man laga i en elektrisk kastrull?

Egentligen går det att laga precis allt som går att laga i en vanlig kastrull. Man kan steka eller koka ägg, koka pasta, laga gröt eller koka nudlar. I och med att de flesta elektriska kastruller är tillverkade i Asien så är många av dem extra bra när det kommer till att laga nudlar och ångkoka mat.