Tystaste Elverken

– Lista över Elverken med lägst ljudnivå!

De flesta som använt sig av elverk känner till att de kan låta väldigt mycket. Många av de populära elverken på marknaden har ljudnivåer på mellan 80-100 dB, vilket är nivåer som i förlängningen riskerar att orsaka hörselskador. Vi har gått igenom och analyserat ett stort antal elverk, på detta sätt har vi kunnat ta fram en lista över de tystaste elverken som finns att köpa just nu. Läs vidare för att ta reda på vilket elverk som är tystast!

Lista uppdaterad i september 2023

Ecoflow Delta 2 Laddningsbar Portabel Kraftstation
30 dB
-> SE PRIS
Champion 82001i -E-EU
53 dB
-> SE PRIS
Champion The Mighty Atom 9200i-EU
58 dB
-> SE PRIS
Briggs & Stratton P2400
58 dB
-> SE PRIS
Champion 73001i-DF-EU
59 dB
-> SE PRIS

Så har vi sammanställt listan över de tystaste elverken

Information om elverkens ljudnivåer är relativt svårtillgänglig för konsumenter. Därför har vi spenderat lång tid med att sammanställa denna information. Även om många webbshoppar skriver ut information om ljudnivåer för elverken är denna inte alltid korrekt. Därför har vi även ansträngt oss för att verifiera ljudnivåerna för elverken i vår sammanställning. Detta har vi exempelvis gjort genom att verifiera ljudnivån med den information som finns hos tillverkaren, eller genom att kontrollera ljudnivån hos flera olika återförsäljare.

Olika bränsletyper

De flesta elverk är bensindrivna, vilket även varit fokus i denna sammanställning. Det finns dock ett växande antal eldrivna laddningsbara kraftstationer på marknaden. Dessa laddningsbara kraftstationer drivs alltså på el och har därmed en helt annan (lägre) ljudnivå än sina bensindrivna motsvarigheter. Vill man ha ett så tystgående elverk som möjligt så är detta sannolikt den bästa vägen att gå.

Vad är en normal nivå för ett elverk?

Någonstans runt 70 dB anses väl vara en acceptabel ljudnivå för ett elverk, även om många vanliga elverk på marknaden har ljudnivåer på mellan 80-100 dB. Samtliga dessa ljudnivåer är dock riktigt höga och det blir svårt att befinna sig i närheten utan att bära hörselskydd.

Vanliga användningsområden för tysta elverk

Det finns många situationer där man har stor nytta av tystgående elverk. Här är några vanliga användningsområden.

Reservel vid strömavbrott: Strömavbrott är sannolikt ett av de vanligare användningsområdena för elverk. Har man inte ett tystgående elverk så kan det dock bli mycket störande att ha nära huset. Dessutom blir det svårt att ha igång under kvällar och nätter, om man exempelvis har barn som sover.

Foodtrucks och matservering: Behöver man ett elverk till matservering, exempelvis i en foodtruck brukar det vara viktigt att ha ett så tyst elverk som möjligt.

Vid camping eller när man lägger till med båten: Om du lägger till med båten eller campar med husvagnen där andra befinner sig i närheten kan ett tyst elverk vara av högsta nödvändighet. Drar man igång ett elverk med hög ljudnivå riskerar det att bli mycket störande för andra som campar eller lagt till med båten i närheten.

För evenemang med musik, ljud och bild: De flesta evenemang som innefattar olika typer av musik, ljud och bild brukar vara ganska beroende av tysta elverk för att inte störa evenemanget.

Generella fördelar med att begränsa ljud- och bullernivå

Ett tystare elverk har många fördelar för alla som använder det. Om man under en längre tid utsätter sig för buller över 85 dB så riskerar man att få en hörselskada enligt arbetsmiljöverket. De lyster även andra nackdelar med buller, som att det kan leda till stress, öka olycksrisken och att det kan leda till ökad trötthet. Det finns alltså många anledningar till att välja ett tystare elverk.