Hur du torkar kryddor på bästa sätt – Produkterna som gör jobbet!

Har man tillgång till en större mängd kryddor eller örter så är det en mycket bra idé att torka dessa. Torkar man på rätt sätt så kan de hålla i princip hur länge som helst. På den här sidan hittar du inspiration kring hur du torkar kryddor och örter på olika sätt. Vi guidar dig även till ett antal bra produkter som gör torkningen smidig.

Kryddtork med krokar

En klassisk metod för att torka kryddor är genom denna kryddtork med krokar. I denna fäster du knippen av kryddor upp och ner, som sedan hänger och torkar på valfri plats. Fördelen med denna variant av kryddtork är att man får upp kryddorna i luften vilket underlättar torkningen. Dessutom blir det en snygg dekoration i rummet där den hänger.

Esschert Kryddtork 35 cm

Esschert Design Örttork 38 cm

Man kan även hänga upp ett knippe med örter/kryddor utan hängarna ovan, på en lämplig krok. Det viktiga är att man ser till att det är luftigt mellan knippena, och att knippena inte är för täta. Det kan göra att de börjar mögla istället för att torka.

Hängande Torkställ/Torknät

Ett hängande torknät/torkställ är en effektiv och bra metod för att torka allt ifrån kryddor till frukt eller svamp. Den här varianten av torkställ är hopfällbar vilket gör det lätt att förvara under tiden som man inte använder den. Tack vare de fyra våningarna i torkstället så finns det mycket utrymme att torka. Detta torkställ hängs upp på valfri plats i hemmet med hjälp av den medföljande hängkroken.

iPower Torkställ för Kryddor

Magent Torkställ för örter och pasta i trä

Här är ett mer stationärt torkställ för kryddor, örter, pasta och mycket mer, som man ställer upp på ett bord. Torkstället finns både med 2 och med 4 våningar, med ett bra mellanrum mellan varje våning som gör att luften lätt strömmar igenom. Den här varianten av torkställ i trä är lite snyggare att ha framme än många andra kryddtorkar, dessutom står den stabilt och flyger inte omkring.

Torka kryddor i en elektrisk mattork

Det snabbaste och mest effektiva sättet när det kommer till att torka örter är att använda sig av en elektrisk mattork.

WMF 0415250011

En av de mest populära elektriska mattorkarna på marknaden är WMF 0415250011. Med hjälp av denna mattork kan man torka vilka kryddor eller örter som helst på nolltid. Torkningstemperaturen är mellan 30-70 grader, med en bra luftgenomströmning. WMF 0415250011 är ett säkert val bland mattorkarna för kryddor och örter i och med det stora antalet positiva omdömen, i skrivande stund har 3305 kunder gett den betyget 4,6 av 5.

Torka kryddor i ugnen

Ett annat vanligt sätt när det kommer till att torka kryddor är att göra det i ugnen. Det går till på så sätt att man strör ut kryddorna över ett bakplåtspapper och sedan sätter på ugnen på max 50 grader. Man behöver vända på kryddorna lite med jämna mellanrum och det är bra att ha ugnsluckan lite på glänt så att den fuktiga luften kan komma ut. Vanligtvis tar det några timmar till dess att kryddorna är torkade.

Torka kryddor på ett papper eller tyg

Man kan även torka kryddor genom att strö ut dem över ett papper eller ett tyg. Liksom när man torkar kryddor i ugnen så är det bra att vända på kryddorna som torkar med jämna mellanrum.