Tvättmaskin utan El

Tillfällena då man kan vara i behov av en tvättmaskin utan el kan vara många, till campingen, vandringen, segelbåten eller sommarstugan finns det många som efterfrågar just detta. Därför har vi skapat den här guiden till de tvättmaskiner som går att driva utan el, för att du lättare ska kunna få en överblick över de produkter som finns på marknaden.

Handvevade tvättmaskiner

Vi har identifierat några olika handvevade tvättmaskiner som man använder utan el. Det finns några återkommande modeller av handvevade tvättmaskiner som säljs av olika återförsäljare under olika varumärken. Dessa tvättmaskiner fungerar på så vis att man fyller behållaren med varmt vatten och tvättmedel och därefter helt enkelt vevar runt tvätten för hand. Vissa av dessa handvevade tvättmaskiner har även en slang för lättare avrinning. Se de handvevade tvättmaskinerna nedan.

Household Products Handvevad Tvättmaskin
-> SE PRIS
TTFLY Handvevad Tvättmaskin
-> SE PRIS
Cutulamo Handvevad Tvättmaskin
-> SE PRIS

Så här funkar det

Manuella tvättmaskiner med pedal

För dessa tvättmaskiner är tekniken egentligen den samma som handvevade tvättmaskiner, med skillnaden att man istället driver runt den med foten och en pedal.

HRD Manuell tvättmaskin med pedal

Även den här tvättmaskinen säljs under flera varumärken av olika återförsäljare. Man driver den genom att pressa ner pedalen om och om igen. Den här manuella tvättmaskinen har ingen avrinning utan man får hälla i och ur vattnet ur behållaren.

Manuella tvättmaskiner med dragkablar

VI har hittat en manuell tvättmaskin som man driver med dragkablar, Pulassi Manuell tvättmaskin med dragkablar. Hur man vill driva runt sin manuella tvättmaskin är givetvis en smaksak, men denna metod ger sannolikt lite mer kraft än de övriga alternativen. Detta också i och med att man använder båda händerna.

Pulassi Handtvättmaskin med Dragkablar

Tvättpåsar

En ganska unik produkt säljs av företaget Scrubba. Det är en tvättpåse som i hopvikt format tar väldigt lite plats. När man ska använda den så viker man ut den, fyller den med vatten, tvättmedel och sina kläder. Att det just är en mjuk påse gör att man väldigt lätt kan klämma ihop och knåda runt kläderna tillsammans med tvättvattnet inuti den. Man skulle kunna likna det vid en mer avancerad form av handtvätt.

Srcubba Tvättpåse

Populära internationella produkter

Vi har hittat två manuella tvättmaskiner som fått stor uppmärksamhet genom åren men som dock inte går att få tag på i Sverige. Dessa är Yirego Drumi som även omskrevs i svenska tidningar för ett par år sedan, samt den sydafrikanska Wonder Wash, som varit en kundfavorit under många år.

Nackdelar med manuella tvättmaskiner utan el

Här tar vi upp några nackdelar kring att använda sig av en manuell tvättmaskin utan el.

Svårt att uppnå en exakt temperatur på vattnet

I och med att man tillsätter vattnet själv så får man även ansvara för att vattnet ska uppnå rätt temperatur. Värmer man vatten över en gaslåga så kan man ju exempelvis vara ganska så säker på att vattnet är 40 grader när det är aningen varmare än fingervarmt. Ska man dock uppnå temperaturer på 60 grader eller mer för sin tvätt så behöver man sannolikt en termometer för detta.

De flesta manuella tvättmaskiner utan el är tillverkade i plast

För den som av olika anledningar undviker plast finns det inte många alternativ bland de manuella tvättmaskinerna. De flesta produkter ger en väldigt stor exponering mot olika plaster.

Praktiska tillbehör

När du ska använda en manuell tvättmaskin utan el finns det några praktiska tillbehör. Bland annat kan man ha stor nytta av en analog stektermometer eller annan termometer för att mäta temperaturen på vattnet.