Fröknäcke utan Linfrön

Fröknäcke är en god typ av knäckebröd, som av många anses vara näringsrik och hälsosam. Normalt innehåller fröknäcke flera olika typer av fröer men en väldigt vanlig ingrediens är linfrön. Livsmedelsverket avråder från att äta stora mängder av linfrön, vilket är anledningen till att vi tagit fram denna lista över fröknäcke utan linfrön. Se hela listan nedanför.

Semper Fröknäcke Sesam & Chia

Det här fröknäcket från Semper innehåller inga linfrön. Ingredienserna är istället som namnet antyder sesamfrön och chiafrön, men det innehåller även fullkornshavre och vegetabiliska oljor. Semper Fröknäcke Sesam & Chia är glutenfritt, laktosfritt och veganskt.

Semper Fröknäcke Bovete & Solroskärnor

Semper Fröknäcke Bovete & Solroskärnor är ytterligare en produkt från Semper som inte innehåller linfrön. Det här fröknäcket innehåller istället solroskärnor, sesamfrön, bovetekli, vegetabiliska oljor, havssalt och tapiokastärkelse. Även detta fröknäcke från Semper är laktosfritt, glutenfritt och veganskt.

Båda dessa fröknäcken hör till de dyrare produkterna på marknaden, och kostar runt 240-250 kronor per kg.

Vilka fröknäcken innehåller linfrö?

I stort sett samtliga fröknäcken på marknaden innehåller linfrön. När vi har kontrollerat ingredienslistorna hos några av de större märkena gäller detta för samtliga produkter från exempelvis Sigdal, Göteborgs Utvalda och Clean Eating. Vi har även noterat att majoriteten av alla recept på fröknäcke som finns på nätet innehåller linfrön. Vi hänvisar till några recept utan linfrön lite längre ner på sidan.

Vilka är de vanligaste ingredienserna i fröknäcke?

Förutom just linfrön som är en väldigt vanlig ingrediens i fröknäcke så är det även vanligt att de innehåller pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, havregryn, dinkelgryn eller majsmjöl.

Göra eget fröknäcke utan linfrön

Är man inte nöjd med utbudet av fröknäcken utan linfrön så finns det ett antal lätta och bra recept för den som vill göra eget förknäcke utan linfrön. Här listar vi några alternativ.

Vilka är hälsofördelarna med linfrön?

De huvudsakliga hälsofördelarna med linfrön kan sammanfattas med att de innehåller stora mängder omega 3. De har även en bra balans mellan de två fettsyrorna omega 3 och omega 6. Linfrön innehåller även rikliga mängder fibrer, 27 gram fibrer per 100 gram. Det hör till de livsmedel med absolut mest fibrer.

Linfrön är även en vanlig huskur när det kommer till att motverka förstoppning.

Vilka är de eventuella hälsonackdelarna med linfrön?

Linfrön innehåller ämnen som kan bilda giftet vätecyanid. Det är framför allt när linfrön tuggas eller krossas som det finns risk för detta. Enligt Livsmedelsverket kan hela linfrön ätas i till exempel müsli eller fröknäcke, utan problem då mängden som produkterna innehåller är så liten. Livsmedelsverket beskriver själva att det än så länge inte finns tillräckligt med kunskap kring hur mycket krossade linfrön man kan äta utan att det ska skada hälsan.

Vissa menar även att de blir lite väl oroliga i magen av linfrön, kanske på grund av deras höga fiberinnehåll. Och att de av den anledningen avstår från att äta linfrön.