Träskärbrädor som går att diska i Diskmaskin

Träskärbrädor har många fördelar. Det är ett naturmaterial utan gifter, det är skonsamt för köksknivarna och det har en mjuk och skön känsla när det kommer till att skära på. Nackdelen är dock att de flesta träskärbrädor far illa av att diskas i diskmaskin. Det gör att de behöver diskas för hand vilket gör det svårt att göra rent dem från vissa livsmedel, exempelvis lök. Genom en ny typ av träskärbräda, tillverkad i pressad träfiber har man dock hittat lösningen på detta och börjat tillverka träskärbrädor som går att diska i diskmaskin. Nedanför hittar du en lista över träskärbrädor som tål maskindisk.

Epicurean Kitchen Series Cutting Board

Epicurean tillverkar flera olika typer av köksprodukter, men har bland annat blivit uppmärksammade för deras skärbrädor i pressad träfiber. Den här skärbrädan finns i flera storlekar och består av hårt sammanpressad träfiber som gör skärbrädan hård, tålig och diskmaskinssäker. Epicurean Kitchen Series skärbräda kräver inget löpande underhåll och den tål temperaturer på upp till 170 grader.

Skärbrädan är också betydligt tunnare än andra skärbrädor i trä, vilket gör den effektivare att förvara. Också tack vare hålet i ena hörnet på skärbrädan, som gör att den går att hänga. Man har också skapat en produkt som kunderna tycks vara riktigt nöjda med. Hos Amazon har kunderna gett Epicurean Kitchen Series Cutting Board ett samlat betyg på 4,6 av 5, vilket tyder på hög kundnöjdhet.

Så skiljer sig pressad träfiber mot traditionella träskärbrädor

Traditionella träskärbrädor är i normala fall tillverkat i vanligt trä. Det är ett någorlunda poröst material med många små porer och håligheter där rester från livsmedel kan tränga sig in och fastna. Det gör traditionella skärbrädor svåra att diska helt rena och det sker ofta att bakterier tränger in och börjar växa i skärbrädan.

Problemet med vanliga träskärbrädor och diskmaskin

Vanliga träskärbrädor tål inte alls fukt och höga vattentemperaturer på ett sådant sätt som krävs för att kunna diska dem i diskmaskin. Den höga temperaturen på vattnet, i kombination med torkningen förstör ganska snabbt träet. Det är både ytskiktet på skärbrädan som förstörs, samtidigt som diskmaskinen skadar träet och gör att det snabbt kommer att spricka.

Och skärbrädorna i pressad träfiber?

När det kommer till träskärbrädorna i pressad träfiber så har de, trots att de är tillverkade i samma material en helt annan sammansättning. Träfibrerna är mycket hårt sammanpressade vilket gör att det inte finns några små porer eller öppningar där rester av livsmedel eller bakterier kan tränga in. Dessutom är materialet så hårt sammanpressat att det tål både värme och vatten bra, vilket gör att de flesta träskärbrädorna i pressad träfiber går att diska i diskmaskin. Vidare har de samma önskade egenskaper för köksknivar som vanliga träskärbrädor, nämligen att de är mer skonsamma för köksknivarna än om man använder skärbrädor i plast.

Hur mycket kostar diskmaskinssäkra skärbrädor?

Vi har noterat att diskmaskinssäkra skärbrädor är något dyrare än vanliga enkla skärbrädor, dock inte på något sätt uppseendeväckande dyrt. Det går att hitta en diskmaskinssäker träskärbräda i pressad träfiber från cirka 200 kronor och uppåt.