Lättaste Tälten

-Lista över tälten med lägst vikt!

För väldigt många ändamål är det önskvärt med ett tält som är så lätt som möjligt. Det gör att man enkelt kan bära det med sig och det passar lika bra för såväl vandringen som festivalen eller campingen. Vi har sammanställt en lista över tälten med lägst vikt i kg som finns att köpa just nu. Läs vidare för att ta reda på vilka tält som är lättast.

Lista uppdaterad i september 2023

Tält för 1 person

Outdoor Research Helium Bivy (1 pers)
448 gram
-> SE PRIS
Nordisk Lofoten ULW (1 pers)
490 gram
-> SE PRIS
Nordisk Telemark 1 LW (1 pers)
830 gram
-> SE PRIS

Tält för 2 personer

Nordisk Lofoten ULW (2 pers)
500 gram
-> SE PRIS
Nordisk Telemark LW (2 pers)
950 gram
-> SE PRIS
MSR Carbon Reflex (2 pers)
990 gram
-> SE PRIS

Tält för 3 personer

Big Agnes Tiger Wall UL3 (3 pers)
1500 gram
-> SE PRIS
Vaude Lizard Seamless (3 pers)
1650 gram
-> SE PRIS

Tält för 4 personer

VidaXL Tält (4 pers)
2000 gram
-> SE PRIS

Så har vi gjort sammanställningen av de lättaste tälten

Vi har gått igenom ett mycket stort antal tält och har på detta sätt kunnat sammanställa listan ovan. Informationen om tältens vikt har i vissa fall varierat mellan olika webbshoppar, prisjämförelsesajter med mera. Därför har vi endast listat tält där vi säkert kunnat verifiera tältens vikt, antingen genom kontroll hos tillverkaren eller där det funnits flera webbshoppar som angett samma vikt för tältet. Vidare har vi sållat bort tält som utgått eller inte går att köpa hos någon webbshop i Sverige.

Det här är en lista som vi själva sammanställt, som vi har ansträngt oss för att få så korrekt som möjligt. Vi lämnar inga garantier för att det inte finns några lättare tält än de vi listar. Vi strävar dock efter att hålla topplistan aktuell och kommer att uppdatera den regelbundet.

Fördelarna med lätta tält

De lättaste tälten, som ofta kallas för lättviktstält har den uppenbara fördelen att de är väldigt lätta att bära med sig. Det är därför ett självklart val för exempelvis vandringen men är även ett bra val för exempelvis backpackers och andra som vill resa så lätt som möjligt.

Nackdelar

För att få tälten så lätta som möjligt har man behövt tumma på viss funktion hos tälten. De har ofta minsta möjliga yta, tunt material och sämre komfort för att kunna hålla den låga vikten. Det kan till exempel innebära att dessa tält är lite kallare, har sämre ventilation eller är krångligare att montera. Vissa beskriver att just kondensen i dessa tält, som ofta bara har en vägg, kan vara besvärlig.

Vidare bör man även räkna med ett lite högre pris för lättviktstält jämfört mot vanliga tält.

Håll koll på måtten

De lättaste tälten är sedslimmade till minsta möjliga yta. Därför kan det innebära att de inte rymmer vanliga liggunderlag eller andra saker som du brukar ha i ditt tält, till exempel packning som kräver en viss takhöjd.