Bästa Kastrullerna för Gröt!

Gröt är en lättlagad, god och näringsrik frukost som går att variera i all oändlighet. Men vad de allra flesta grötälskare upplevt är att det inte är helt lätt att tillaga gröt utan att den bränner fast i botten på kastrullen. Det brukar bli ett ganska stort projekt att blötlägga, skrapa bort och diska rent kastrullen efter att gröten väl lagats klart. Men så behöver det inte vara, vi har sammanställt en lista över de bästa kastrullerna för gröt. Läs vidare för att ta reda på de bästa alternativen!

Cuisinart 619-14 – Toppval!

Cuisinart 619-14 är en nonstick-kastrull tillverkad i hårdanodiserad aluminium, vilket gör den både slitstark och reptålig. Konstruktionen i aluminium och den tjocka botten ger den jämna värmefördelning som tillagning av gröt kräver.

  • Nonstick-beläggning
  • Tjock botten

Handtaget är smalt och smidigt, tillverkat i rostfritt stål. Längst ut på handtaget finns det en ögla för upphängning. Tillsammans med kastrullen medföljer det även ett glaslock med handtag i rostfritt stål.

Carote Kastrull 16 cm – Premiumval!

Carotes kastrull är en högkvalitativ produkt tillverkad i granit. Materialet är därför att betrakta som en naturlig non stick-yta, som ger en giftfri tillagning av maten. Att kastrullen är tillverkad i granit gör den tjock och hjälper till att hålla en jämn värmefördelning, vilket ju är en stor fördel när man tillagar gröt. Dessutom gör det kastrullen reptålig. Även om själva kärlet är tillverkat i granit så är botten gjord av metall, vilket gör att den går att använda på samtliga typer av spisar, även induktion.

Carote Kastrull 16 cm har en kapacitet på 1,5 liter. Tack vare det medföljande glaslocket så håller den ångan inne medan gröten står och puttrar och ångkokar. Handtaget både på locket och kastrullens handtag är tillverkad i bakelit, en härdad typ av plast som är värmebeständigt. Därför är handtaget svala och bekväma att ta i oavsett hur varmt innehållet i kastrullen är.

Blackmoor Kastrull 18 cm – Billig och bra!

Blackmoors kastrull är ett prisvärt budgetval där man får väldigt mycket för pengarna. Materialet i kastrullen är keramiskt, eller som tillverkaren kallar det för ”hybrid stone coating”. En beläggning som bygger på en sorts stenblandning. Övriga delar av kastrullen är tillverkad i aluminium. Denna blandning av både sten och aluminium ger ett tjockt material som dessutom fördelar värmen jämnt och bra.

Tillsammans med kastrullen medföljer det även ett glaslock, som har ett kraftigt handtag i plast och en ventil för ångan. Vad som verkligen talar för Balckmoors Kastrull 18 cm är det låga priset kombinerat med det stora antalet höga och bra kundbetyg. I skrivande stund är det hela 15 275 kunder som gett kastrullen ett samlat betyg på 4,6 av 5 (hos Amazon). Det är inte illa för en kastrull som kostar runt 200 kronor!

Vad kännetecknar en bra kastrull för gröt?

Gröt är väldigt lättlagat. Men vad som kännetecknar gröt är att det blir klibbigt och väldigt lätt bränner fast i underlaget. För att undvika att gröten bränns fast i kastrullen brukar det bästa vara att använda en kastrull med tjock botten som kombineras med någon form av non stick-beläggning, antingen keramisk eller i teflon. På detta sätt kommer i stort sett ingen gröt att fastna i botten och du kommer att upptäcka att det blir hur lätt som helst att rengöra kastrullen efteråt. Vidare brukar det bästa vara att koka/ångkoka gröt under lock. Både för en jämnare värmefördelning och för att ångan inte ska försvinna ut. Därför kan man vid grötkokning även ha stor nytta av ett lock som är anpassat för och som tillhör kastrullen.

Så sammanställdes denna lista

Sammanställningen av produkterna i denna lista har konsulterats med en expert med lång erfarenhet inom restaurangbranschen och mat i största allmänhet. Den innehåller de bästa produkterna enligt vår subjektiva bedömning och expertis.