Handtvättmedel för Resan

Ofta vet man inte hur möjligheterna till att tvätta ser ut vid sin resedestination. Det kan därför vara värt mycket att kunna tvätta lite för hand emellanåt. Vi har tittat närmare på de olika handtvättmedel för resan som finns, där vi även tagit hänsyn till att förpackningarna ska vara små för att både kunna bära dem med sig och ta dem i handbagaget på flyget. Läs vidare för att se de olika alternativen.

Dr Beckmann Resetvätt

Här är ett klassiskt handtvättmedel på tub som är alldeles optimalt att resa med tack vare storleken på förpackningen om 100 ml. Dr Beckmans resetvättmedel är också ett ganska drygt handtvättmedel, en förpackning räcker till 20 tvättar vilket gör att 1-2 förpackningar räcker för en riktig långresa.

Man kan använda handtvättmedlet i alla typer av vatten enligt tillverkaren. Det går att tvätta i en balja, i handfatet eller vilken annan behållare som helst. För varje tvätt går det åt cirka 1-2 teskedar tvättmedel. Dr Beckmanns resetvätt är väl beprövad, hos Amazon har produkten fått ett genomsnittligt betyg på 4,4 av 5, baserat på 3120 kundbetyg. Det får anses vara en kvalitetsstämpel.

Lifeventure Handtvättmedel

Lifeventures Handtvättmedel passar också bra för resor eftersom den med sin volym på 100 ml går att ta med i handbagaget. Det här är ett alternativ som passar lite bättre för utomhusvistelser, såsom vandringsresor, camping, segling med flera. Den är nämligen biologiskt nedbrytbar och endast milt parfymerad.

Lifeventures handtvättmedel går att använda i både kallt och varmt vatten, samt i saltvatten. Kunderna tycks vara relativt nöjda med det här handtvättmedlet. Hos Amazon har 51 kunder gett det ett samlat betyg på 4,2 av 5.

Sea to Summit Trek & Travel Resetvättmedel 50 Blad

Sea to Summit Trek & Travel Resetvättmedel är en nytänkande produkt med tvättmedel formade som tunna blad. En förpackning rymmer hela 50 tvättblad vilket gör att den räcker för en ganska lång resa. Den här produkten har en stor fördel jämfört mot många andra alternativ i att den är helt torr. Det blir alltså inget onödigt kladd och heller ingen risk för att tvättmedlet rinner ut i väskan. Dessutom behöver man inte krångla med det som en vätska vid flygresor.

Sea to Summit Trek & Travel Resetvättmedel är biologiskt nedbrytbart och fritt från fosfater och parabener. Handtvättmedlet är lätt parfymerat med en doft av grönt te. Kunderna som använt Sea to Summit Trek & Travel verkar övervägande vara nöjda. Som negativt beskrivs endast att bladen kan klibba ihop om man rör dem med blöta händer. Hos webbshoppen AddNature har tre kunder gett det här handtvättmedlet ett samlat betyg på 4,3 av 5.

Laundry Sheets Tvättark Fragrance Free 60 st

Här är ytterligare ett torrt tvättmedel som bygger på tvättmedel i blad/ark. När man lägger ner ett ark handtvättmedel i vatten så löses det snabbt upp, oavsett om man lägger det i varmt eller kallt vatten. Laundry Sheets Tvättark är anpassade för att använda både till handtvätt och till maskintvätt. En förpackning innehåller 60 stycken tvättark, vilket alltså räcker till 60 tvättar.

Förpackningen är lite större än de andra handtvättmedlen som vi tagit med här i jämförelsen. Dock innebär det inga problem att resa med då den är platt och även torr, alltså inga vätskor att krångla med på flyget. Kundnöjdheten för Laundry Sheets Tvättark är hög, hos webbshoppen Jordklok har 4 kunder gett produkten ett samlat betyg på 4 av 5.

Försvarets Multirengöring 75 ml

Här har vi en kanske något bortglömd produkt som passar alldeles utmärkt för att tvätta med under resan – Försvarets Multirengöring. Tuben är 75 ml vilket gör att man kan ta den med sig i handbagaget. Förutom att använda den för att tvätta kläder och textilier så går den även att använda till disk och att tvätta sig själv med. Alltså en praktisk produkt med många användningsområden.

Försvarets Multirengöring är parfymfri och biologiskt nedbrytbar. Dessutom går den att använda i såväl sötvatten som i saltvatten. Ett bra alternativ för dig som ska ut i naturen!

Sammanfattning

I jämförelse mot andra länder så finns det relativt få handtvättmedel på marknaden i Sverige. Därför är också utbudet av handtvättmedel för resan mycket begränsat. Vi tror dock att vi ringat in de flesta produkter på marknaden, kontakta oss gärna om ni har ytterligare någon produkt att tipsa om.

Nödlösningar

Om du inte hittat eller hunnit beställa ett handtvättmedel så finns det några ganska bra nödlösningar när det kommer till att tvätta för hand på resan. Först och främst går det ganska bra att tvätta kläder med någon form av tvål, att föredra är till exempel en tvål med stor del naturliga ingredienser. Till exempel fungerar Marseilletvål och Aleppotvål bra att tvätta kläder med.

Men har man något maskintvättmedel i pulverform så brukar det även gå bra att tvätta för hand med det i nödfall. Det kan ju vara en fördel att välja ett tvättmedel som är så milt som möjligt, oparfymerat och biologiskt nedbrytbart då det är lite krångligare att skölja handtvätt på resan.