Ristvätt

De flesta har förmodligen kämpat med att försöka skölja ris i en vanlig kastrull. Det brukar sluta med att ett antal riskorn hamnar i vasken samtidigt som man inte lyckas hälla ur allt vatten. Lösningen på detta problem är en ristvätt. Ristvättar är anpassade för att skölja och sila ris, med hål som är små nog att riset inte ska åka igenom. På den här sidan tipsar vi dig om några riktigt bra ristvättar som du snabbt och enkelt kan skölja ditt ris med.

Yum Asia 304 Ristvättskål i Rostfritt Stål

Yum Asia är en välkänd aktör inom riskokare som även ligger bakom denna fräscha ristvätt i rostfritt stål. Ristvätten har en djup skål i vilken man sköljer sitt ris. Efter varje sköljning silar man enkelt ut vattnet från riset och med hjälp av kanten ovantill så riskerar man inte att hälla ut några riskorn. Yum Asia 304 har en diameter på 22 cm vilket gör att man får plats med ganska mycket ris åt gången.

Ristvätten är utrustad med ett rejält handtag och en botten i silikon, det gör att den står stabilt även på hala underlag. Användningsområdena för Yum Asia 304 Ristvättskål är många och sträcker sig även utanför ris. Den passar även lika bra att använda som durkslag för exempelvis pasta eller grönsaker. Ytterligare en fördel med just den här ristvätten är att den är diskmaskinssäker. Den går alltså att diska i diskmaskin mellan varven när den behöver fräschas upp.


ANNONS:


OXO Good Grips Ristvätt

OXO Good Grips erbjuder en annan variant av ristvätt, som är tillverkad i plast, med halkfria handtag. Den här ristvätten är alltså lite lättare till vikten (149 gram) samtidigt som varken skramlar eller är ömtålig. Den här ristvätten är uppbyggd på ett lite annat sätt genom att det finns dräneringshål både längs kanten högst upp och i botten. Dräneringshålen i botten gör att vattnet efter att man fyllt upp ristvätten sakta kommer att sippra ut medan man sköljer riset. Man behöver alltså inte hälla av vattnet utan det har automatiskt runnit ut efter en stunds sköljning.

OXO Good Grips Ristvätt är effektiv även när det kommer till att skölja quinoa eller bovete. Tillverkaren beskriver även att den är bra att skölja bär i. Den här ristvätten rymmer mycket ris samtidigt som den erbjuder en lätt och smidig sköljning av riset.

Inomata Japansk Ristvätt

Inomata Japansk Ristvätt är tillverkad i Japan och kan lättast beskrivas som en blandning mellan de två föregående produkterna. Ristvätten är tillverkad i livsmedelssäker plast vilket gör den både lätt till vikten (91 gram) samtidigt som den är lätthanterlig och diskmaskinssäker. Kapaciteten är på 2 liter vilket ger möjlighet att skölja ganska mycket ris åt gången.

Inomata Japansk Ristvätt har ingen avrinning i botten, istället häller man av vattnet via ett antal avlånga dräneringshål som finns ovantill längs ena sidan. När den inte används går den att hänga upp i en ögla som finns i kanten av ristvätten. Den här ristvätten är även ett bra val när det kommer till att skölja frukt och grönsaker. Inomata Japansk Ristvätt är en lågprisprodukt samtidigt som den fått höga betyg av de kunder som köp och använt den.

Varför ska man skölja ris?

Först och främst bör man skölja ris för att få bort eventuell smuts från riset. Och många menar även att man minskar mängden arsenik som finns i vissa typer av ris, genom att först blötlägga och sedan skölja det ordentligt. Men att skölja riset ordentligt fyller även en annan viktig funktion. Det minskar mängden stärkelse i riset vilket gör riset mindre klibbigt samtidigt som det blir mer fluffigt.