Använda gamla kastruller på induktion

Många äldre kastruller och stekpannor är tillverkade i material som inte fungerar att använda på en induktionshäll. Det är inget farligt som inträffar utan endast att de inte går att värma upp på induktionshällen. Har du gamla kastruller eller stekpannor som inte går att använda på en induktionshäll finns det dock lösningar på problemet. Nedanför har vi listat några bästsäljande adapterplattor för induktionshällar, som gör att du kan värma upp även dina äldre kastruller och stekpannor över hällen.

Nispotdor Induktionsadapter

Nispotdors Induktionsadapters har fått toppbetyg från kunder. Plattorna finns i olika storlekar, en lite mindre med en diameter på 12,7 cm. Den passar bra för exempelvis små kastruller eller mokabryggare. Den större plattan har en diameter på 20 cm vilket räcker bra för många vanliga typer av kastruller och stekpannor. En fördel med Nispotdors Induktionsadapter är också att den har ett ergonomiskt handtag i plast, som gör att man slipper bränna sig.

Ejoyous Induktionsadapter

Ejoyous induktionsadapterplatta är en rejäl platta med en diameter på 24 cm. Den räcker alltså bra till de flesta gamla kastruller och stekpannor. Induktionsplattan finns även som 22 cm i diameter om man föredrar en mindre variant. Även om plattan har en bra storlek på diametern så är den inte särskilt tung, den större modellen väger cirka 726 gram. Något vi även gillar med Ejoyous Induktionsadapter är att den har ett avtagbart handtag. På så vis behöver inte induktionsplattans handtag vara i vägen under tiden då man lagar mat.

Gräwe Induktionsadapter

Gräwes Induktionsadapter har en diameter på 24 cm. Den har en enkel och snygg design med ett avtagbart handtag som samtidigt är stabilt och rejält. Med en tjocklek på 0,4 cm är den smidig att hantera, likaså med tanke på vikten som ligger på 790 gram. Gräwes Induktionsadapter vill vi lyfta fram som ett prisvärt och bra budgetval som samtidigt fått bra betyg från kunder.

Hur vet man om en kastrull eller stekpanna går att använda på en induktionsspis?

Huruvida en kastrull eller en stekpanna går att använda på en induktionsspis är inte alltid helt självklart eftersom det kan vara svårt att veta i vilket material den är tillverkad i. De material som fungerar på induktionsspisar är rostfritt stål, gjutjärn och titan. De material som däremot inte fungerar är koppar och aluminium. Man kan enkelt se om en kastrull eller stekpanna går att använda på en induktionshäll, detta genom att se om en vanlig magnet fäster i den. Detta bör man kolla mot stekpannans eller kastrullens botten, vilket är ytan som ska vara magnetisk.

Vanligt ändamål för induktionsadapters är till mokabryggare

När vi gått igenom ett stort antal induktionsadapters har vi upptäckt att många av dessa adapters riktar sig till mokabryggare. Därför har flera kaffemärken, till exempel Bialetti, sina egna induktionsadapters. En förhållandevis liten del av mokabryggarna är anpassade för induktionshällar.

Sammanfattningsvis våra tips inför köpet

  • Ett avtagbart handtag underlättar mycket, särskilt om du ska använda induktionsadaptern till matlagning.
  • Ett värmeresistent handtag är att föredra, då slipper du bränna dig och du slipper använda grytvantar för att hantera induktionsadaptern.
  • En större diameter på induktionsadaptern ger fler möjligheter kring vad som kan användas på den.