Bästa Stekpannan för Hamburgare

Hamburgare är en enkel rätt samtidigt som den kan vara hur komplicerad som helst, som går att göra i ett oändligt antal variationer. Grunden i en bra hamburgare är att få till ett bra kött, vilket kräver en bra stekning. På den här sidan guidar vi dig till vilka egenskaper som är viktiga för en stekpanna som ska användas till hamburger-stekning. Du hittar även en lista över de bästa stekpannorna för att steka hamburgare, utsedda av vår expert.

Lodge Wildlife Series 26 cm

Här är en mycket prisvärd och populär stekpanna i gjutjärn från det amerikanska märket Lodge. Den här modellen har en diameter på 26 cm vilket gott och väl räcker till ett par rejäla hamburgerbiffar. De säljs dock både med större och med mindre diameter om du har andra behov!

Genomsnittligt kundbetyg: 4,8 av 5

Lodge Wildlife Series 26 cm är behandlad med en vegetabilisk olja som inte innehåller några syntetiska ämnen eller kemikalier. Vidare är den som majoriteten av alla gjutjärnspannor kompatibel med induktionshällar och kräver handdisk.

Skeppshult Stekpanna 24 cm i Gjutjärn

Skeppshult är en svensk klassiker inom gjutjärn, kända för sina kvalitetspannor som med rätt underhåll håller en hel livstid. Den här stekpannan har en snygg design med en bra vinkel på stekpannans kanter. En stor fördel med denna gjutjärnspanna är att handtaget är tillverkat i trä. Gjutjärnsstekpannors handtag tenderar att bli mycket varme på grund av gjutjärnets effektiva värmeledningsförmåga.

Genomsnittligt kundbetyg: 4,8 av 5

Med Skeppshults stekpanna får du ett handtag som i stort sett alltid är svagt och behagligt att greppa tag i. Dessutom har handtaget en praktisk ögla som möjliggör upphängning. Den här stekpannan är inte den största bland gjutjärnspannorna men är å andra sidan lite lättare till vikten och allmänt lättare att hantera än de större pannorna.

Utopia Kitchen Gjutjärnspanna 32 cm

Utopia Kitchens Gjutjärnspanna är ett alternativ för dig som söker en riktigt stor gjutjärnspanna, med kapacitet att steka många hamburgare samtidigt. Diametern är 32 cm vilket ger en stor stekyta med plats för många burgare. Utopia Kitchens gjutjärnspanna säljs inbränd vilket gör att du bara behöver skölja av den och sedan sätta igång.

Genomsnittligt kundbetyg 4,6 av 5

Utopia Kitchens gjutjärnspanna diskas för hand och går utmärkt att användas på induktionshällar. På grund av den längre diametern så väger den lite mer än övriga pannor i listan, cirka 3,5 kg. Det gräver viss styrka i handleden för att kunna manövrera den.

Vilka egenskaper är viktiga i en stekpanna som ska användas för att steka hamburgare?

De flesta typer av hamburgare ska stekas relativt snabbt, på en hög temperatur så att utsidan får en bra stekyta samtidigt som de är saftiga inuti. Ett av de vanligaste misstagen med hemlagade hamburgare är att de steks för länge, på för låg temperatur och därför blir torra på insidan. Dessa är alltså egenskaperna som man efterfrågar hos en bra hamburger-stekpanna:

  • Stekyta som hamburgerköttet inte fastnar i.
  • Jämn värmefördelning och uppvärmning så att hamburgarna tillagas jämnt och kontrollerat över hela stekpannan.
  • Stekpannor som tål hög värme som kan steka hamburgarna på hög värme under en kort tid. Och som dessutom under hög temperatur inte ger ifrån sig några giftiga ämnen.

Det material som bockar i hela listan över dessa egenskaper är stekpannor i gjutjärn. Efter att ha analyserat flera internationella guider till de bästa stekpannorna för att steka hamburgare så kan vi konstatera att i stort sett alla rekommenderar gjutjärn.