Bästa Skärbrädorna för Fisk

Att laga till en god fiskrätt behöver inte vara svårt om man har rätt hjälpmedel. Och det börjar redan vid skärbrädan. Vi har läst och analyserat forumtrådar, artiklar på internationella sidor, kundomdömen och information från tillverkare och har på detta sätt kunnat sammanställa en lista över de bästa skärbrädorna för fisk. Lite längre ner på sidan går vi även igenom de specifika egenskaperna som är viktiga när man tittar på fisk-skärbrädor. Läs vidare för att ta reda på vilken skärbräda till fisk som är bäst.

OXO Good Grips Skärbräda – Vår Favorit!

OXO Good Grips skärbräda är ett kvalitativt val med alla de funktioner vi efterfrågar för en skärbräda för fisk. Skärbrädan har måtten 26,3 x 37,5 cm vilket gör att man har gott om yta att arbeta på. OXO Good Grips Skärbräda har en skåra för vätska med hörn som är lätta att hälla ut vätskan ifrån.

Den går att diska i diskmaskin samtidigt som plasten har en hög densitet. Det undviker skador från knivskär. Skärbrädan har halkfria fötter som håller den på plats medan man skär.

KitchenAid Skärbräda – Mest prisvärd!

KitchenAids klassiska skärbräda tillverkad i PE-plast är tveklöst det mest prisvärda alternativet bland fisk-skärbrädorna. Här får man en skärbräda med alla önskade funktioner, från ett känt märke, till ett riktigt lågt pris. Skärbrädan har måtten 35 x 28 cm vilket ger en stor arbetsyta.

Plasten i skärbrädan är hård och icke-absorberande samtidigt som den är skonsam mot knivar. Det finns även en stor skåra där vätska som rinner ner från fisken samlas upp. Kanterna på KitchenAids skärbräda är utrustade med antiglid-yta, som håller skärbrädan på plats medan man skär.

Faberware Skärbrädor i Plast – Bra val!

Dessa tre skärbrädor från Faberware säljs i ett paket. De har olika storlekar som passar olika typer av fisk och andra livsmedel. Måtten för den största skärbrädan är 24,4 x 40,6 cm vilket räcker gott och väl för den mesta typen av skärning.

Skärbrädorna är utrustade med halkfria kanter vilket gör att de står stabilt mot underlaget. Plasten har en hög densitet och längs kanten finns en skåra som fångar upp vätska från fisken.

Guide till att välja skärbräda för fisk

Fisk skiljer sig från de flesta andra livsmedel på framför allt två punkter. Fisk har en mycket stark lukt och det har en sammansättning som kräver en kniv som är ordentligt vass för att man ska kunna skära det effektivt. Det här är två egenskaper som spelar in ganska mycket i valet av skärbräda.

Material

Det är framför allt den starka lukten hos fisk som gör att man behöver välja materialet med omsorg. Här är plast oslagbart, som i de flesta fall inte drar åt sig av fisken och som efter användning är möjligt att diska i diskmaskin. Att diska skärbrädan i diskmaskin efter användning säkerställer att all lukt försvinner, likaså kan man vara säker på att eventuella bakterier som fastnat i skärbrädan spolas bort. Även den höga temperaturen i diskmaskinen hjälper till att hålla skärbrädan ren.

Här är det dock viktigt att man väljer en plastskärbräda av så hög och bra kvalitet som möjligt. Vassa knivar som särskilt brukar användas till att skära fisk har en tendens att skapa skåror och hack i många plastskärbrädor. Det skapar med tiden en hel del ojämnheter på skärbrädan, där det kan samlas bakterier från fisken.

Skåra längs kanten

Om man ska skära fisk på skärbrädan brukar det vara viktigt att skärbrädan har en skåra längs kanterna, där vätska kan samlas upp. Normalt sett avger fisk inte så mycket vätska när man skär den. Det kan dock hända att det samlas mycket vätska när man skär viss fisk, särskilt om den varit fryst. Skåran för att samla upp vätska är extra viktig för fisk eftersom fisksaften luktar ganska kraftigt. Rinner den ut över köksbänken eller underlaget så blir det ganska mycket jobb med att få det rent.

Antiglid/halkfria skärbrädor

Till vissa rätter krävs det noggranna och svåra snitt i fisken. Detta gäller särskilt om man ska filéa fisk eller som man ska skära tunna skivor som i sashimi. I dessa fall behöver man en skärbräda som står stabilt mot underlaget och som inte halkar runt. Om skärbrädan halkar runt blir det både svårare att skära samtidigt som man löper större risk att skada sig.

Stor yta

En fiskfilé (eller hel fisk) är ofta ganska stor till storleken. För att kunna skära den effektivt krävs det en stor arbetsyta som rymmer hela fisken eller fiskfiléen.

Källor och rekommenderad vidare läsning:

https://www.kitchenknifeforums.com/threads/fish-butchery-cutting-board.61484/

https://foodsguy.com/best-cutting-boards-fish/

https://fatkiddeals.com/best-fish-cutting-board/