Spolbara Pappershanddukar

Ett vanligt återkommande problem i offentliga miljöer är de kraftiga pappershanddukarna som kastas i toaletten och orsakar stopp. I lokaler som enbart har en toalett kan läget snabbt bli kritiskt. Man kan dock ganska enkelt komma undan detta problem genom att utrusta toaletten med spolbara pappershanddukar istället för de vanliga kraftiga varianterna. På tittar vi närmare på hur spolbara pappershanddukar fungerar, vad som kan vara bra att tänka på inför köpet och vi tipsar även om några bra produkter.

Tork Spolbara Pappershanddukar H3 – Kundfavorit!

Spolbara pappershanddukar som passar till Torks H3-dispenser.

Tork Spolbara Pappershanddukar H2 – Kundfavorit!

Spolbara pappershanddukar som passar till Torks H2-dispenser.

Vad är problemet med vanliga pappershanddukar?

Pappershanddukar är gjorda för att effektivt torka händerna. De är därför vanligtvis tillverkade av en grövre typ av fiber som är gjorda för att hålla ihop när man torkar sig med dem, samtidigt som de ska ha en effektiv uppsugningsförmåga. De vanliga pappershanddukarna är alltså gjorda för att inte lösas upp när det kommer i kontakt med vatten. Om en sådan pappershandduk spolas ner i den vanliga toaletten så kommer den alltså inte att lösas upp, istället löper den stor risk att fastna i avloppet och som resultat orsaka stopp. Även om majoriteten av alla som torkar sig med pappershanddukarna känner till att de inte ska spolas ner i toaletten så kan bara någon enstaka pappershandduk som kastas ner av misstag orsaka stora problem. I detta läge riskerar man både att förlora pengar sett till vad det kostar att ringa in en rörmokare tillsammans med de förlorande intäkterna från kunder som ett stopp i toaletten kan innebära.

Så hur fungerar spolbara pappershanddukar?

De spolbara pappershanddukarna kan lättast beskrivas som ett mellanting mellan de vanliga pappershanddukarna och mjukpapper. De är lite tunnare än vanliga pappershanddukar och har samtidigt egenskapen att de efter en stund löses upp vid kontakt med vatten. Det gör även att de inte är riktigt lika effektiva att torka sig med som vanliga grövre pappershanddukar, i utbyte får man dock en försäkring om att avloppet inte kloggar igen.

Fler fördelar med spolbara pappershanddukar

Förutom att man slipper stopp i toaletten så kan spolbara pappershanddukar även innebära fler fördelar. Pappershanddukar i soptunnan tar mycket utrymme och kräver därför också mycket extra sophantering. De spolbara pappershanddukarna skickas istället iväg med avloppet, med minskade kostnader som följd.

Dessutom finns det vissa miljövinster att hämta. Istället för att pappershanddukarna går med soporna i stora plastsäckar till förbränning så kräver de spolbara pappershanddukarna ingen paketering när de färdas till reningsverket, för att i många fall omvandlas till biogas.

Säkrast att inte aktivt spola ner dem i toaletten

Man gör dock säkrast och bäst i att inte aktivt spola ner de spolbara pappershanddukarna i toaletten. På samma sätt som att stora mängder toalettpapper på en gång riskerar att orsaka stopp så kan stora mängder spolbara pappershanddukar som kastas ner i toaletten trots allt riskera att orsaka stopp. De bör snarare ses som en försäkring mot att de fåtalet pappershanddukar som spolas ner i toaletten lättare löses upp och minskar risken för stopp i avloppet.