Skaftdammsugarna med längst batteritid

För att kunna ha största möjliga nytta av en skaftdammsugare krävs det att de har en batteritid som räcker till att åtminstone kunna städa hela huset eller lägenheten. För hur irriterande är det inte att behöva avbryta dammsugningen mitt i för att behöva ladda skaftdammsugaren? Vi har gått igenom ett stort antal skaftdammsugare och på detta sätt tagit reda på vilka produkter på marknaden som har allra längst batteritid. Läs vidare för att ta reda på resultatet.

Lista uppdaterad i november 2023

Xiaomi Dreame T20 Pro
Upp till 140 minuter
-> SE PRIS
Miele Triflex HX1 Pro
Upp till 120 minuter
-> SE PRIS
Shark IC260EUT
Upp till 100 minuter
-> SE PRIS
Xiaomi Dreame V11
Upp till 90 minuter
-> SE PRIS
Roborock Mace H7
Upp till 90 minuter
-> SE PRIS

Så har vi sammanställt listan

Genom att ha gått igenom ett stort antal skaftdammsugare på marknaden har vi sållat fram de produkter som har allra bäst batteritid. Vi har uteslutit sådana produkter som inte säljs i Sverige och sådana produkter som utgått. Vidare har vi endast listat produkter där vi säkert kunnat verifiera att batteritiden stämmer, antingen genom information från tillverkaren själv eller att samma information anges hos minst två oberoende webbshoppar.

Även om informationen i vår lista med största säkerhet är korrekt så är det viktigt att dubbelkolla batteritiden för produkten innan man beställer.

Vad är en normal batteritid för skaftdammsugare?

Bland de bästsäljande och testvinnande skaftdammsugarna på marknaden kan man räkna med batteritider på någonstans runt 40-60 minuter. Detta är givetvis också en bra nivå som räcker till de flesta typer av städning och användning.

Batteritid för budgetprodukter

Väljer man en budgetprodukt bland skaftdammsugarna, som kostar någonstans runt 700-1000 kronor så behöver man räkna med en batteritid på runt 20-30 minuter. Budgetprodukterna brukar alltså kräva lite mer frekvent laddning än de dyrare produkterna.

Värt att veta om uppmätt batteritid

Den uppmätta batteritiden för skaftdammsugarna vi listat avser i de flesta fall inte att man kör den på full effekt. För vissa av skaftdammsugarna har tillverkarna specificerat detta, exempelvis att batteritiden är uppmätt med låg hastighet eller med medelhastighet. Beskrivningen ”upp till” är alltså applicerbara på samtliga av skaftdammsugarna och den verkliga batteritiden beror sannolikt ganska mycket på hur man dammsuger.

Laddningstid för skaftdammsugare

Utifrån den undersökningen av skaftdammsugare som vi gjort har vi inte kunnat hitta något samband mellan lång driftstid och lång laddningstid eller vice versa. Laddningstiden för skaftdammsugare verkar variera ganska kraftigt, oberoende av driftstid. Vanliga laddningstider för skaftdammsugare är allt mellan 3-6 timmar.

Uppgradera befintlig skaftdammsugare med ett kraftfullare batteri

Många skaftdammsugare har utbytbara batterier som gör det möjligt att uppgradera kapaciteten och i vissa fall driftstiden med ett nytt batteri. Detta gäller särskilt hos de större varumärkena, som tillverkar maskiner vars batterier går att använda i hela produktserien.

Förläng driftstiden ytterligare med ett extra batteri

Vissa skaftdammsugare är redan i sitt grundutförande utrustade med dubbla batterier. För de skaftdammsugare som har utbytbart batteri är det dock möjligt att köpa till ett extra batteri som alltså kan dubbla batteritiden. Alternativt låta det ena ladda samtidigt som man dammsuger med det andra.